Ni vet ju hur fruntimmer är..............

Behöver eventuellt finslipa min intellektuella pose litegrann.
Så ni förstår att jag försöker se smart ut och ej känner en dålig lukt? I alla fall:

Folk påstår ofta att på arbetsplatser där det finns mest kvinnor förekommer det även mest skitsnack. Eller det är liksom inte ens ett påstående, folk säger det som om det vore en självklarhet. En naturlag?

För på ställen där män jobbar är ju alla så himla RAKA och ÄRLIGA. Karlar pratar ej bakom ryggen på varann, de säger saker face to face.

Jag har alltid haft lite svårt för såna argument. Det beror helt enkelt på att jag har problem med att se logiken i detta. För om vi nu ska utgå från att kvinnor är på ett visst sätt och män på ett annat, då brukar det ju i andra sammanhang pratas om att kvinnor är de som är mer empatiska och omsorgsfulla och gärna pratar känslor. Men det är tydligen ett undantag när vi samlas på samma arbetsplats, då förvandlas vi plötsligt till illvilliga och socialt inkompetenta skvallerkärringar?

Män däremot, som i andra sammanhang benäms som oförmögna och/eller ovilliga att uttrycka sina känslor utan helst löser problem genom att ett härligt uppfriskande litet slagsmål... De förvandlas på arbetsplatsen till så pass öppna och ärliga masters of communication att de löser konflikter omedelbart?

Vad har jag missat i detta pussel? Nåt måste det ju vara?
ELLER är det helt enkelt så att denna myt bygger på gamla unkna föreställningar om könen som i själva verket inte har så mycket alls med verkligheten att göra? Föreställningar om att män är effektiva och rationella, medan kvinnor är emotionella och därför irationella? Något som bottnar i åsikten att kvinnor inte hör hemma på en arbetsplats där de faktiskt kan tjäna pengar och ve och kval: KANSKE RÅKA FÅ INFLYTANDE?

You tell me. Personligen känner jag att såna värderingar borde förpassas tillbaka till stenåldern där de hör hemma.

Kommentarer
Postat av: lilla S

Jag har tänkt att det kanske har med social kompetens att göra. Kvinnor får ofta lära sig mer sånt som barn och kanske därför är mer "viska nämen usch vad han luktade illa!" än "ööh berra, fan vad du stinker" och sen tolkas det som skitsnack? Bara en teori, hur låter det?

2012-05-15 @ 13:49:17
URL: http://fruktklister.blogspot.com/
Postat av: ina

Kan tänka mig att det har med fördomar om att kvinnor är falska och passiv-aggressiva mot varandra att göra. Typ att kvinnor fungerar inte i grupp, de börjar tävla mot varandra och låtsas vara jättesnälla mot varandra men i själva verket gaddar ihop sig mot andra, sprider rykten, försöker förstöra för de andra.Och dessutom lär man sig ju tidigt i barndomen att flickor bara kan hålla ihop två och två medan killar skapar stora gäng. Tror att många fördomar kommer därifrån. Sen "får" ju killar vara hårdare mot varandra medan tjejer ska vara snälla och aldrig säga dumma saker eller slå någon, då är det väl lättare att prata bakom ryggen kanske.Hoppas du förstod något av mitt svammel :D

2012-05-16 @ 17:30:41
Postat av: Sandra

lilla S - Det kan nog ligga något i det, men jag förstår ändå inte varför det andra alternativet ses som bättre i jobbsammanhang? Hur kan det vara en fördel att dundra fram helt hänsynslöst snarare än att vara lite finkänslig och kunna känna av situationen? Det är konstigt.

2012-05-17 @ 15:20:40
URL: http://sandrahed.blogg.se/
Postat av: Sandra

ina - Jag förstår absolut vad du menar. Men då blir det ju bara ännu tydligare hur skeva och självmotsägande normerna är. Kvinnor ska ju vara empatiska och omtänksamma och ta hand om andra och gulligull, men samtidigt är vi alla bitchar mot varandra?

2012-05-17 @ 15:28:58
URL: http://sandrahed.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0