Böcker gör dig inte smart

När man pluggar kan det nog vara väldigt lätt att fastna i tanken att ju mer litteratur man läser och ju högre betyg man får desto bättre kommer man klara sig sen. Personligen kan jag inte köpa det över huvud taget.

Jag lovade mig själv i samma stund som jag gick ut gymnasiet och vinkade hejdå till halvkassa lärare och begränsande kursupplägg att jag aldrig ska lägga ner någon tid, möda eller energi på att tvinga mig själv att sitta och nöta in saker igen. Jag kan lära mig ändå och det känns sjukt orättvist om det jag kan inte är lika mycket värt som det någon annan kan bara för att jag har lärt mig det på ett annat sätt.

Nu är det ju inte så att jag aldrig läser litteratur. Men det gäller att komma ihåg att alla är olika och tar till sig kunskap på olika sätt. Det är alltså inte böckerna i sig som gör dig smart, så ge dem inte mer cred än de förtjänar. Även apor kan lära sig saker utantill liksom. Jag skulle kunna lära en tolvåring att rabbla upp de viktigaste risk- och skyddsfaktorerna kring kriminalitet, de olika stadierna i krisprocessen eller de utmärkande dragen för vilken nedrans teori som helst. Men skulle jag för den sakens skull vilja gå till en kurator som är tolv år gammal?

Ne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0